Compozitorul Jolt Kerestely, atlet amator, la 85 de ani: “Fac gimnastică zilnic!”
Iese în parc cu bicicleta și merge la înot
Jolt Kerestely împlinește astăzi 85 de ani. Venerabilul compozitor, unul dintre cei mai prolifici din perioada de aur a muzicii ușoare, încă își petrecere ore bune în propriul studio de înregistrări din cartierul bucureștean Floreasca, locul cel mai drag lui. De obicei, acolo își și serbează ziua.
Autor a zeci de succese muzicale – amintim doar piesa “Copacul”, interpretată de Aurelian Andreescu ori “Tăcutele iubiri”, cântată de Eva Kiss -, Jolt Kerestely este vizitat an de an, în zi aniversară, la studioul său și al lui Andrei Kerestely, băiatul lui, de mulți artiști al căror succes i se datorează în mare măsură. Paul Surugiu se numără printre cei care-i trec pragul și acum, când sărbătorește 85 de ani, pentru a-i spune “La mulți ani” și a ciocni cu el un pahar cu șampanie.
“Maestrul Jolt Kerestely este un tată pentru mine, n-am cum să nu fiu alături de el de ziua sa. Aș vrea să pot munci și eu la 85 de ani”, ne-a mărturisit Fuego.
De ziua sa, Jolt Kerestely e vizitat an de an, de buni prieteni, mari artiști.
Compozitorul are condiția fizică a unui bărbat în floarea vârstei. Ne-a lămurit cum reușește această performanță: acordă la fel de multă importanță condiției fizice precum muzicii pe care o compune. “Nu mă despart de gimnastică, fac zilnic, în colțul meu din studio”, ne-a mărturisit el. Iar asta nu-i tot. Venerabilul muzician ne-a spus că în agenda sa săptămânală intră ore de înot – merge la Bazinul Olimpic Tolea Grințescu din incinta Complexului Sportiv Dinamo, situat în imediata apropiere a vilei sale -, iar acum, că a venit căldura, iese să se plimbe cu bicicleta în Parcul Herăstrău.
Maestrul Jolt Kerestely nu renunță la plimbările cu bicicleta la etatea sa.
www.libertatea.ro
Portrete Muzicale – Jolt KERESTELY 85! La mulți ani!
Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii Portrete Muzicale din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene!
Am ales din fonoteca muzicală Radio România Regional, dar şi din creaţia de mare succes, cu sute de şlagăre şi peste 55 de ani de activitate artistică a celebrului compozitor de muzică uşoară românească aniversat astăzi – Jolt KERESTELY – două piese celebre, prima şi unul dintre cele mai fredonate şlagăre ale artistului, intitulată simplu „COPACUL” (compozitor Jolt Kerestely, textier Ovidiu Dumitru), o piesă interpretată de un artist cu mare har – Aurelian Andreescu şi piesa „ÎMI SPUI VORBE-N VÂNT” (muz. Jolt Kerestely, text N. Niţă), interpretată cu mare sensibilitate de Adrian Daminescu! Aşadar, sănătate, bucurii şi LA MULŢI ANI, Jolt KERESTELY!
„Compozitorul, fiu al unui preot care a locuit, o vreme, în satul mureşean Cuieşd, are adânc întipărite în memoria afectivă imagini din copilărie care au constituit sâmburele, ideea melodiei. În primul rând, erau pădurile prin care băiatul rătăcea ore în șir. În al doilea rând, muzicianul ne-a împărtăşit amintirea dragă a celor doi copaci pe care i-au sădit părinţii la naşterea lui şi a surorii sale.” – Detaliile despre piesa Copacul, interpretul Aurelian Andreescu și compozitorul Jolt KERESTELY au fost înregistrate de colega noastră Dana Ardelean de la Radio România Târgu Mureș pentru serialul EU ALEG ROMÂNIA – 100 DE MELODII ALE ROMÂNILOR (eualegromania.ro)
Compozitorul, instrumentistul şi dirijorul Jolt Kerestely s-a născut la 12 mai 1934, în localitatea Şiclod, judeţul Harghita. A absolvit Conservatorul ”Gh. Dima” din Cluj în 1963.
A fost corepetitor la Institutul Pedagogic (1962-1964) şi dirijor la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca. A ieşit la pensie de la Televiziunea Română, unde a lucrat 30 de ani ca regizor muzical. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din 1970.
A debutat în 1966, la radio, cu piesa ”Primul pas”, palmaresul său însumând peste 400 de compoziţii: a scris muzică de teatru, de film, de desene animate, muzicaluri, spectacole de revistă, cântece pentru copii, dar şi pentru solişti de operă şi operetă. ”Cerbul de Aur”, ”Festivalul Mamaia”, ”Steaua fără nume” sunt evenimente care s-au născut şi au crescut sub ochii lui. A fost membru în numeroase jurii naţionale de muzică uşoară, potrivit volumului „Meridianele cântecului” de Daniela Caraman Fotea (1989, Editura Muzicală).
Multe dintre compoziţiile sale au ajuns şlagăre şi au fost răsplătite cu premii la festivalurile de muzică uşoară: ”Copacul”, ”Nu mai cred în vorbe”, ”Să nu te joci cu dragostea”, ”Bună ziua, dragoste”, ”Tăcutele iubiri”, „Lumea de dragoste”, ”Noapte, fată cu cercei de smoală”. Piesele sale au fost puse în valoare de vocile unor interpreţi valoroşi ai muzicii uşoare româneşti sau ai operetei – Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Constantin Drăghici, Aurelian Andreescu, Eva Kiss, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aura Urziceanu, Dan Spătaru, Loredana Groza, Gabriel Dorobanţu, Sanda Ladoşi, Anca Ţurcaşiu, Marina Voica, Silvia Dumitrescu, Elena Cârstea, Cătălin Crişan, Aurelian Temişan, Oana Sârbu, Carmen Trandafir, Daniel Iordăchioaie, Viorela Filip, Adrian Enache, Adrian Daminescu, Stela Enache, Marina Florea, Angela Gheorghiu, Liliana Pagu, Daniela Vlădescu, Valentin Teodorian, Ludovic Spiess, Dorin Teodorescu.
În 2001, a primit Diploma de Excelenţă Mamaia 2001, pentru întreaga activitate profesională. A fost răsplătit de Ministerul Culturii şi Cultelor, în 2002, cu un Premiu de Excelenţă. În 2004, preşedinţia României i-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi vă dorește sănătate și gânduri bune!
www.romaniaregional.ro
Parinti si copii talentati: Jolt kerestely si Andrei Kerestely
Compozitorii Jolt Kerestely şi Andrei Kerestely, la lansarea albumului ''Stelele filmului cântă'', cu melodii compuse de Margareta Pâslaru, 2015
Andrei Kerestely, compozitor şi orchestrator, a crescut în universul muzicii, al studiourilor de înregistrări, pentru că tatăl lui, apreciatul compozitor Jolt Kerestely, avea mereu casa plină de artişti cărora le scria melodii, cu care repeta, pentru care orchestra piese de muzică uşoară.
Andrei mărturisea, intr-un interviu la Radio România, că a a fost "fascinat şi cucerit" de meseria tatălui său, pe de o parte compozitor, pe de altă parte inginer de sunet şi regizor muzical (la acea vreme) la studiourile muzicale din Radio şi TVR. Talentat fiind, a urmat meseria tatălui şi lucrează acum împreună cu el în studioul de înregistrări, dar îşi vede şi de propriile compoziţii.
Compozitorul, instrumentistul şi dirijorul Jolt Kerestely s-a născut la 12 mai 1934, în localitatea Şiclod, judeţul Harghita. A absolvit Conservatorul ''Gh. Dima'' din Cluj în 1963.
A fost corepetitor la Institutul Pedagogic (1962-1964) şi dirijor la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca. A ieşit la pensie de la Televiziunea Română, unde a lucrat 30 de ani ca regizor muzical. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din 1970.
A debutat în 1966, la radio, cu piesa ''Primul pas'', palmaresul său însumând peste 400 de compoziţii: a scris muzică de teatru, de film, de desene animate, muzicaluri, spectacole de revistă, cântece pentru copii, dar şi pentru solişti de operă şi operetă. ''Cerbul de Aur'', ''Festivalul Mamaia'', ''Steaua fără nume'' sunt evenimente care s-au născut şi au crescut sub ochii lui. A fost membru în numeroase jurii naţionale de muzică uşoară, potrivit volumului "Meridianele cântecului" de Daniela Caraman Fotea (1989, Editura Muzicală).
Multe dintre compoziţiile sale au ajuns şlagăre şi au fost răsplătite cu premii la festivalurile de muzică uşoară: ''Copacul'', ''Nu mai cred în vorbe'', ''Să nu te joci cu dragostea'', ''Bună ziua, dragoste'', ''Tăcutele iubiri'', "Lumea de dragoste", ''Noapte, fată cu cercei de smoală''. Piesele sale au fost puse în valoare de vocile unor interpreţi valoroşi ai muzicii uşoare româneşti sau ai operetei - Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Constantin Drăghici, Aurelian Andreescu, Eva Kiss, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aura Urziceanu, Dan Spătaru, Loredana Groza, Gabriel Dorobanţu, Sanda Ladoşi, Anca Ţurcaşiu, Marina Voica, Silvia Dumitrescu, Elena Cârstea, Cătălin Crişan, Aurelian Temişan, Oana Sârbu, Carmen Trandafir, Daniel Iordăchioaie, Viorela Filip, Adrian Enache, Adrian Daminescu, Stela Enache, Marina Florea, Angela Gheorghiu, Liliana Pagu, Daniela Vlădescu, Valentin Teodorian, Ludovic Spiess, Dorin Teodorescu.
În anul 1985, a participat la înregistrările albumului ''Tainicul vârtej'' al formaţiei Florian din Transilvania.
În 2001, a primit Diploma de Excelenţă Mamaia 2001, pentru întreaga activitate profesională. A fost răsplătit de Ministerul Culturii şi Cultelor, în 2002, cu un Premiu de Excelenţă. În 2004, preşedinţia României i-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.
La 25 mai 2009, a avut loc, la Sala Palatului, spectacolul ''O viaţă pentru muzică'', dedicat celor 45 de ani de activitate a binecunoscutului compozitor.
În 2014, compozitorul a aniversat 80 de ani, cu acest prilej fiind lansată cartea biografică ''Jolt Kerestely, O viaţă pentru cântec'', scrisă de Oana Georgescu şi publicată la Editura Pro Universitaria.
În ciuda anilor, Jolt Kerestely are un tonus care i-ar putea face invidioşi pe mulţi tineri. El spune că acest lucru se datorează faptului că face mult sport şi că se ghidează în viaţă după credinţă şi autodisciplină.
Andrei Kerestely s-a născut la 15 februarie 1971, în Bucureşti. A studiat la Şcoala Generală de Muzică, apoi la Liceul "Dinu Lipatti" şi la Liceul de Artă "George Enescu" din Bucureşti. Apoi a urmat cursuri de inginerie de sunet la School of Audio Endineering (S.A.E) din München şi a lucrat acolo câţiva ani. A revenit în ţară din 1998, a colaborat cu numeroşi solişti.
La Festivalul Mamaia 1998, a obţinut Trofeul cu "Balada timidului etern", interpretată de Gabriel Cotabiţă, în 2002 a obţinut două premii cu "O singură noapte", cântată de Adrian Enache, iar în 2007 a luat Premiul I la secţiunea "Creaţie" cu "You Took My Soul" (Luminiţa Anghel), nota site-ul www.romania-actualitati.ro, în 2015.
Tot din 1998, este inginer de sunet la studioul Midi Sound, unde lucrează alături de tatăl său şi împreună înregistrează cu cei mai mari solişti din muzica românească.
În mai 2018, a fost lansat albumul "Copacul cu cântece" (volumul 1 şi 2) de Jolt Kerestely şi albumul "Portret" de Andrei Kerestely. Tatăl şi fiul au fost protagoniştii unui dublu eveniment muzical la care au fost prezenţi foarte mulţi artişti.
www.agerpres.ro
Jolt Kerestely, la 83 de ani: „Suferinta mi-a influentat creatiile”
Unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți compozitori de muzică ușoară românească, Jolt Kerestely împlinește astăzi 83 de ani. În exclusivitate pentru Q Magazine, maestrul vorbește despre poezia vremurilor de demult, despre muzica de ieri și de azi, despre suferință, emoții și succes.
„În urmă cu aproximativ o lună, a lansat un nou album „cu Fuego (Paul Surugiu), cu titlul NU SUNT SINGUR, la Palatul Cantacuzino din capitală. A fost un regal muzical, un concert în toată regula. Acest album este o parte din sufletul meu și a lui Fuego, scris pe versurile sensibile ale lui Narcis Avădanei. Este o poveste despre iubiri regăsite, are ceva din poezia vremurilor de demult, din muzica de film și din emoția unor destăinuiri personale. Este un album dedicat tuturor romanticilor. Nu există om, ce după ascultarea albumului, să nu fie cuprins de emoții; fiecare își poate regăsi o parte sau un episod din viața sentimentală.
Când le ofer albumul doamnelor, domnișoarelor, le atenționez că au două posibilități după ascultarea pieselor: ori să plângă, ori să se îndrăgostească, iar eu le doresc ambele variante!
Cei care mă cunosc știu că nu pot sta locului o clipă, tot timpul trebuie să compun, fapt pentru care tocmai am început un alt proiect, la fel de grandios… Dați-mi voie însă să nu divulg beneficiarul – îmi doresc să fie o surpriză.”, povestește încântat compozitorul.
Onoruri și regrete
A fost răsplătit cu toate onorurile posibile, cu zeci de premii, diplome, trofee. A primit Marele Premiu din partea Uniunii Compozitorilor – cea mai mare distincție ce o poate primi un compozitor într-o viață. „Am fost decorat de Președintele României în rang de Cavaler. Totuși, am un mare regret și sunt convins că veți fi în asentimentul meu: în anul 1975, la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia, când am lansat piesa mea de referință, COPACUL, cu Aurelian Andreescu, pe versurile lui Ovidiu Dumitru, nu mi s-a acordat decât premiul trei.
Iertați-mi, vă rog, lipsa de modestie însă este singura piesă din acel festival care și astăzi emoționează și trăiește. Aș ruga melomanii cu memorie să nominalizeze piesele premiate pe locul II sau I, chiar și trofeul festivalului respectiv din 1975, însă vă spun eu, nimeni nu își mai amintește…”
De reținut pentru tinerele generații
„Din cauza originei ne-sănătoase – cum se spunea pe vremuri, căci tatăl meu a fost preot – am suferit foarte mult. Nu m-au lăsat să merg la facultate, am fost repartizat la combinatul siderurgic din Hunedoara, unde am lucrat timp de doi ani de zile, de acolo am fost înrolat în armată la detașamentul de muncă din Valea Jiului, în mină, timp de 2 ani și 6 luni.
După stagiul militar am dat examen de admitere la Conservatorul de Muzica Gh. Dima din Cluj Napoca. Deși la admitere am luat nota 10, nu am fost admis, anul următor s-a repetat același scenariu, după un alt examen tot cu nota 10, iarăși m-au respins.
Disperat, am venit la București și am cerut audiență la Ministerul Învățământului, unde m-a primit inspectorul Vasile Dinu – Dumnezeu să-l odihnească- i-am povestit situația mea și l-am rugat să dea telefon la Conservatorul din Cluj, spunându-i că dacă nu am numai note de 10 la admitere doi ani la rând, atunci nu îi cer nimic, dar dacă este așa îl rog să mă ajute. S-a interesat și după trei săptămâni de la începerea cursurilor am fost înștiințat că pot să mă prezint la Conservator…
„Episoadele de suferință m-au călit, m-au făcut să muncesc fără răgaz, să studiez pentru a fi printre cei mai buni și să reușesc în viață. Poate și aceste lucruri m-au influențat în creațiile mele, să devin un compozitor interiorizat, melancolic. Tot ce am realizat este rodul unei munci neîntrerupte, bazate pe seriozitate și o pregătire temeinică.”
Este firesc să fie diferențe între generația noastră și cea a tinerilor compozitori. Noi însă am făcut studiile necesare, am învățat să cântăm la instrumente, am terminat Consevatorul de Muzică. Ca rezultat, pe vremuri stăteam zile întregi până făceam o orchestrație (ex: pentru Orchestra de Estradă a Radioului sub bagheta dirijorului Sile Dinicu).
Nici astăzi când a apărut tehnica bazată pe computere, nu pot crea o piesă până nu fac mai întâi partitura – notele scrise de mână. Astăzi nimeni nu mai pierde timpul cu scrierea notelor, în primul rând pentru că nu le cunosc, iar cei care mai cunosc, oricum lucrează direct pe computer. Cel mai grav este că oricine se poate numi compozitor în ziua de astăzi, chiar fără niciun fel de studii… Nu se poate compara o piesa gândită, orchestrată, cu o piesă care a fost creată pe computer.
Cum probabil știți, pe computer sunt realizate diferite eșantioane, armonii, ritmuri de tot felul, aranjamente gata pregătite. Un tânăr cu cunoștințe temeinice ale computerului, cu un minim gust muzical poate crea – mai bine zis – copia piese străine, schimbând pe ici pe acolo lucruri neesențiale și… gata creația! Este din păcate modelul multor așa-numite echipe de creație.
Greii muzicii ușoare românești sunt mari personalități precum: Nicolae Kirculescu, Radu Șerban, V. Veselovschi, George Grigoriu, Temistocle Popa, Vasile Vasilache, H. Mălineanu, Aurel Giroveanu, Florin Bogardo, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Țeicu, George Natsis, Andrei Kerestely, Virgil Popescu, Horia Moculescu, Ionel Tudor, Andrei Tudor, și cu voia dumneavoastră, subsemnatul… (îmi cer scuze dacă am omis pe cineva). A existat un stil bine definit al fiecărui compozitor și semnătura sa era regăsită în creații.
„Astăzi dacă asculți o creație, mai ales dacă este cântată și în limba engleză, nu există nicio diferență, nu știi dacă este o creație românească sau străină, sunt creații șablon, fără personalitate. Aici nu mă refer la formații tradiționale precum Holograf, Pro Consul, Iris, etc, ce și-au creat un stil propriu”
Este o muzică de consum, nu te emoționează, domină ritmul, rimele (căci nu se poate vorbi de versuri) sunt sub orice critică, de obicei este o muzică pentru o vară. Există și piese reușite, este cazul celor care și-au dat seama că fără melodie, armonie plus o interpretare adecvată, nu poți asigura succesul unei piese peste timp.
Nu poate trăi fără să creeze
„Pentru mine nu există sărbători, îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a înzestrat cu talent și pentru faptul că găsesc bucuria numai prin muncă. Este deja o tradiție ca în fiecare primă zi a anului, la ora 8, sunt în studio și scriu prima piesă a anului ce începe, în timp ce alții suferă după o noapte de mâncare și băutură.”
A rămas un copil, un visător
„Astăzi, 12 mai, împlinesc 83 de ani, nu-mi vine să cred, poate nici dumneavoastră nu credeți. A zburat timpul nici nu știu cum, pe neobservate. Eu am rămas pe loc, un copil, un visător, de fapt, vremea a trecut pe lângă mine.
Se spune că Un om sădește în lume ceea ce poartă în inima sa. Prin toate creațiile mele am dăruit numai iubire, dragoste și nu a fost în zadar pentru că acum primesc înzecit din partea publicului tot ceea ce am dăruit.
Mă consider un om împlinit, am realizat tot ce mi-am dorit în viață, am o familie frumoasă, (o nevastă mult prea deșteaptă, doi copii reușiți și două nepoate superbe din partea băiatului meu, Andrei). Nu-mi doresc decât sănătate, dacă o am, restul vine de la sine.”, încheie maestrul pentru Q Magazine.
www.qmagazine.ro
Astăzi este ziua ta - compozitorul Jolt Kerestely
12 mai 2019
Compozitorul, instrumentistul şi dirijorul Jolt Kerestely s-a născut la 12 mai 1934, în localitatea Şiclod, judeţul Harghita. A absolvit Conservatorul ''Gh. Dima'' din Cluj în 1963.
A fost corepetitor la Institutul Pedagogic (1962-1964) şi dirijor la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca. A ieşit la pensie de la Televiziunea Română, unde a lucrat 30 de ani ca regizor muzical. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din 1970, amintește agerpres.ro.
A debutat în 1966, la radio, cu piesa ''Primul pas'', palmaresul său însumând peste 400 de compoziţii: a scris muzică de teatru, de film, de desene animate, muzicaluri, spectacole de revistă, cântece pentru copii, dar şi pentru solişti de operă şi operetă. ''Cerbul de Aur'', ''Festivalul Mamaia'', ''Steaua fără nume'' sunt evenimente care s-au născut şi au crescut sub ochii lui. A fost membru în numeroase jurii naţionale de muzică uşoară, potrivit volumului "Meridianele cântecului" de Daniela Caraman Fotea (1989, Editura Muzicală).
Multe dintre compoziţiile sale au ajuns şlagăre şi au fost răsplătite cu premii la festivalurile de muzică uşoară: ''Copacul'', ''Nu mai cred în vorbe'', ''Să nu te joci cu dragostea'', ''Bună ziua, dragoste'', ''Tăcutele iubiri'', "Lumea de dragoste", ''Noapte, fată cu cercei de smoală''.
În anul 1985, a participat la înregistrările albumului ''Tainicul vârtej'' al formaţiei Florian din Transilvania.
În 2001, a primit Diploma de Excelenţă Mamaia 2001, pentru întreaga activitate profesională. A fost răsplătit de Ministerul Culturii şi Cultelor, în 2002, cu un Premiu de Excelenţă. În 2004, preşedinţia României i-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.
Compozitorul Jolt Kerestely s-a numărat printre câştigătorii premiilor Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România pe anul 2008, primind premiul la secţiunea muzică uşoară pentru piesa ''Dai, abbracciami'', interpretată de Marcel Pavel.
La 25 mai 2009, a avut loc la Sala Palatului spectacolul ''O viaţă pentru muzică'', dedicat aniversării a 45 de ani de activitate a binecunoscutului compozitor. O primă audiţie în acel spectacol a fost ''El te aşteaptă'' interpretată de Margareta Pâslaru.
La 5 aprilie 2013, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a decernat premiile pe anul 2012, maestrul Jolt Kerestely fiind recompensat cu premiul pentru compoziţie la secţiunea de muzică jazz/pop, pentru un grupaj de melodii, acestea fiind "Anii mei flori de tei", "Covor de lacrimi ", "Prinţesa mea", "De câte ori iubesc", pe versurile lui Carmen Aldea Vlad şi interpretate de Fuego.
Din discografia sa amintim: ''Melodii de Jolt Kerestely'' (Electrecord, 1976), ''Mesevilag/Lumea basmelor'' (Electrecord, 1980), ''Lumea de dragoste'' (Electrecord, 1990), ''Tăcutele iubiri'' (Genius Trade Enterprise, 1997), ''Buzunare secrete'' (Intercont Music, 1999), ''Râzi, copile, zi de zi'' (Eurostar, 2002), ''Clipa de muzică '' (Intercont Music, 2003), ''Miau, miau... sunt o biată pisicuţă'' (Eurostar, 2004), ''Portativul copiilor'' (Eurostar), ''Cântaţi cu noi, dansaţi cu noi'', ''În paşi de step'', ''The Best Romanian Music Collection'' (compilaţie CDS Music, 2005), conform bestmusic.ro.
Piesele sale - peste 500 de-a lungul carierei - au fost puse în valoare de vocile unor interpreţi valoroşi ai muzicii uşoare româneşti sau ai operetei - Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Constantin Drăghici, Aurelian Andreescu, Eva Kiss, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aura Urziceanu, Dan Spătaru, Loredana Groza, Gabriel Dorobanţu, Sanda Ladoşi, Anca Ţurcaşiu, Marina Voica, Anca Agemolu, Silvia Dumitrescu, Elena Cârstea, Emilia Diţu, Cătălin Crişan, Aurelian Temişan, Oana Sârbu, Carmen Trandafir, Daniel Iordăchioaie, Viorela Filip, Adrian Enache, Adrian Daminescu, Dorin Anastasiu, Stela Enache, Marina Florea, Angela Gheorghiu, Liliana Pagu, Daniela Vlădescu, Valentin Teodorian, Ludovic Spiess, Dorin Teodorescu.
În 2014, compozitorul a aniversat 80 de ani, cu acest prilej fiind lansată cartea biografică ''Jolt Kerestely, O viaţă pentru cântec'', scrisă de Oana Georgescu şi publicată la Editura Pro Universitaria, carte ce include şi două CD-uri cu 40 de şlagăre compuse de Jolt Kerestely. La lansare au fost prezenţi mulţi artişti, prieteni ai compozitorului, printre care Margareta Pâslaru, Stela Enache, Dorin Anastasiu, Raoul, Marina Florea, actorii Marin Moraru şi Alexandra Velniciuc, compozitorii George Natsis, Andrei Kerestely (fiul lui Jolt Kerestely), Virgil Popescu.
În ciuda anilor, Jolt Kerestely are un tonus care i-ar putea face invidioşi pe mulţi tineri. El spune că acest lucru se datorează faptului că face mult sport şi că se ghidează în viaţă după credinţă şi autodisciplină.
''Totul vine din interior şi din felul în care ai fost educat. Eu aşa am fost educat de-acasă... Tatăl meu, fiind preot, m-a crescut în spiritul credinţei şi al autodisciplinei. (...) Sunt foarte atent la detalii şi sunt foarte atent la construcţia pieselor mele. De fapt, caracteristica mea principală este meticulozitatea. Adeseori, mulţi dintre cei cu care colaborez se miră de răbdarea şi calmul de care dau dovadă'', declara Jolt Kerestely, în noiembrie 2015, cu prilejul lansării albumului "Stele filmului cântă", care cuprinde creaţii semnate de Margareta Pâslaru, înregistrate şi masterizate în studioul lui Jolt Kerestely. De altfel, mulţi artişti colaborează cu maestrul Jolt Kerestey şi cu fiul acestuia, Andrei - tot compozitor -, la înregistrarea albumelor în studiul celor doi.
Muzicianul este mereu prezent la cele mai importante evenimente muzicale. În decembrie 2018 şi martie 2019 a participat la concertul "Oameni - Tribut Aurelian Andreescu", conceput şi realizat de Aurelian Temişan, iar în aprilie 2019 a fost prezent la lansarea a patru albume cuprinzând creaţia colegului său, Marius Ţeicu. Mulți ani buni!
miscareaderezistenta.ro
Jolt Kerestely, omagiat, la 85 de ani, la Palatul Cercului Militar National
Celor mai tineri le dau un sfat: dacă nu ați ascultat niciodată piesa Copacul, în interpretarea lui Aurelian Andreescu, atunci deschideți imediat o fereastră youtube și nu ezitați!
Este, poate, una dintre cele mai dificile, dar și cunoscute melodii pe care generații întregi au purtat-o în suflet, fredonând-o, devenind emblematică pentru muzica ușoară românească. Autorul: Jolt Kerestely, un compozitor care a semănat șlagăr după șlagăr pe terenul mănos al festivalurilor de profil românești.
A împlinit 85 de ani și a fost sărbătorit, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, de artiști care i-au trecut pragul studioului de înregistrări, de orchestratori și actori, de soliști consacrați prin melodiile sale, pe care le-au primit spre interpretare transformându-le în șlagăre.
Cu o condiție fizică de invidiat, la cei 85 de ani ai săi, vioi și pus pe glume, Jolt Kerestely este, alături de Marius Țeicu, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, o figură legendară a muzicii ușoare românești.
Cum îi place să spună, cine nu i-a trecut pragul studioului (acolo unde Gabriel Dorobanțu a mărturisit că a fost pus de tiranul nea Joly să se șteargă pe picioare pe trei rânduri de preșuri!), acela nu există în muzică!
Compozitor, inginer de sunet, pianist și descoperitor de talente, Jolt Kerestely a reușit să urce pe scenele muzicale românești voci minunate, încredințându-le melodii care au devenit șlagăre.
Lumea de dragoste, Tăcutele iubiri, Cine iubește, Un buchet de crizanteme, Te rog zâmbește, fată frumoasă, Coca sunt numai câteva din piesele care au răsunat, unele acompaniate de Muzica Reprezentativă a MApN, sub bagheta dirijorală a colonelului Aurel Gheorghiță, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național.
Mirabela Dauer, Stela Enache, Dorin Anastasiu, Maria Dragomiroiu, Carmen Rădulescu, Cătălin Crișan, Paul Surugiu – Fuego, Marcel Pavel au urcat pe rând pe scenă, interpretând melodiile maestrului Kerestely. Spectacolul a fost prezentat de Octavian Ursulescu.
De asemenea, Oana Georgescu și-a lansat lucrarea dedicată compozitorului, apărută în Colecția „Artele spectacolului”, la Editura PRO Universitaria, iar Jolt Kerestely a interpretat, la pian, compoziții care se regăsesc pe noul său album, intitulat Povești sentimentale, unde îl are ca partener, recitând de această dată, pe Paul Surugiu.
Generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, i-a înmânat compozitorului o Diplomă de Excelență din partea instituțiilor de cultură din Armata României.
Compozitor inefabil, talentat dirijor și instrumentist de renume, cu o carieră prodigioasă în domeniul muzicii ușoare (…), Jolt Kerestely este un remarcabil regizor muzical și inginer de sunet, o personalitate artistică proeminentă, cu o discografie impresionantă și numeroase premii la festivalurile de muzică, cu melodii celebre și îndrăgite, devenite șlagăre care vor vibra mereu în inimile noastre.
Se distinge printr-o bogată și aleasă sensibilitate sufletească transpusă inegalabil în artă, se arată în textul diplomei semnată de generalul Zisu.
Artiștii prezenți la aniversare i-au făcut un cadou special compozitorului: adunați pe scena amenajată în Sala de Marmură, au interpretat melodia Copacul și i-au urat La mulți ani!, acompaniați de Muzica Reprezentativă a MApN.
presamil.ro
Jolt KERESTELY Compozitor si dirijor
Într-o lume suprasaturată de invazia „muzicii fără muzică”, oamenii au început deja să aibă nevoie de un moment de linişte sufletească, de frumos, de sentimente, de melodie... Aşa se aprinde dorul de romanţă. Şi nu doar cei romantici o ascultă. Romanţele ne-au însoţit de-a lungul vieţii, iar românul le cunoaşte „din aer”, fără ca măcar să îşi fi propus să le înveţe. „Crizantema de Aur” este un act cultural aparte, care a cultivat această floare nobilă şi sensibilă a muzicii noastre.
crizantemaaur.ro
Jolt Kerestely. O viata pentru cantec
Sala CUPOLA din incinta Pavilionului Central Romexpo a gazduit lansarea cartii Jolt Kerestely. O viata pentru cantec de Oana Georgescu, carte aparuta la Editura Pro Universitaria, in colectia Artele Spectacolului (director Marian Bargau).
Cartea este insotita de doua CD-uri care contin peste 40 de slagare compuse de Jolt Kerestely si interpretate de toate marile nume ale muzicii usoare romanesti. Sunt doar o parte dintre sutele de slagare compuse de maestrul Kerestely in cei peste 55 de ani de cariera. Fiecare album incepe cu piesa-simbol Copacul (compozitor: Jolt Kerestely, text: Ovidiu Dumitru) in interpretarea lui Aurelian Andreescu si a sopranei Angela Gheorghiu.
Succes de casa, tiraj epuizat si zeci de vedete la lansarea cartii biografice Jolt Kerestely. O viata pentru cantec
Lansarea a fost urmata de o sesiune de autografe sustinuta de Jolt Kerestely si de autoarea Oana Georgescu. Le-au fost alaturi familiile, prietenii si numeroase vedete: Margareta Paslaru, Stela Enache, Dorin Anastasiu, Raoul, Marina Florea, Natalia Guberna, Emilia Ditu, Alina Paun, Marian Spanoche, Aurel Moga, Miss Mary, scriitorul, publicistul si editorialistul George Stanca, Marin Moraru si Lucia Popescu Moraru, Alexandra Velniciuc, textierii Carmen Aldea Vlad si Marian Stere, compozitorii George Natsis, Virgil Popescu, Andrei Kerestely si Dani Constantin, Daniel Gheorghe, Directorul Festivalului International Dan Spataru, Cristina Manoliu Savulescu (compozitor, profesor de canto si dirijor Corul de Copii Sunetul Muzicii), trupa Alesis (Alina si Romeo Negoiasa), Gabriela Botan, interpreta si profesoara de canto, Adriana Marian, Octavian Ursulescu, Doina Ghitescu, scriitorii Aurel V.Zgheran si Marin Voica Ghioroiu, Cristi Groza, realizator TV, fratele Loredanei Groza, Elena Stoica (Panciu), Livia si Ioan Gauzin, sponsori ai cartii (Nidec ASI RO SRL) s.a.
Cartea se gaseste deja in librariile din toata tara, dar se poate achizitiona si on line accesand: http://www.prouniversitaria.ro/carte/jolt-kerestely-o-viata-pentru-cantec
Pana la sfarsitul anului vor mai avea loc cateva lansari in Bucuresti si in tara.
O carte de POVESTE
Cartea este povestea vietii unui minunat om si a carierei unui mare compozitor, demn reprezentant al muzicii usoare romanesti.
Aceasta noua aparitie editoriala a unei colectii deosebite – Artele Spectacolului este o marturie din timp si peste timpuri a vietii si a carierei unui compozitor care a scris si a lansat sute de slagare si care si-a incredintat creatia celor mai valorosi interpreti de muzica usoara si nu numai. Marile lor voci, personalitatea acestor artisti au purtat peste tot, in Romania si in lume, muzica lui Jolt Kerestely, care nu s-a demodat nici o clipa. Putem da doar exemplul Copacului, slagarul care, si acum, dupa mai bine de 40 de ani de la interpretarea unica a Aurelian Andreescu, inregistreaza recorduri de audienta demne de Guiness Book… Aceasta carte este mai mult decat o confesiune, este povestea unei vieti cu momente, trairi si intamplari marturisite poate pentru prima datade indragitul compozitor, dar si de aceia care au avut si au privilegiul sa ii fie aproape.
Ganduri emotionante dedicate marelui compozitor
Emotionante sunt si gandurile dedicate in carte, in exclusivitate lui JOLT KERESTELY, de zeci de prieteni si colegi de breasla, interpreti, actori, compozitori, textieri, scriitori, poeti, oameni de radio si de televiziune, directori de teatru si de festivaluri: Dorin Anastasiu, Titus Andrei, Monica Anghel, Alexandru Arsinel, Dana Bartzer, Ramona Badescu, Ioana Bogdan, Victor Bratulescu, Alexandra Cepraga, Victor Bratulescu, Tamara Buciuceanu – Botez, Cristina, Geea si Adina Chis, Dumitru Popescu Chiselet, Corina Chiriac, Dani Constantin, Catalin Crisan, Mirabela Dauer, Emilia Ditu, Maria Dragomiroiu, Constantin Draghici, Adrian Enache, Stela Enache, Viorela Filip, Maria Alexandra Florea (Miss Mary), Marina Florea, Daniel Gheorghe, Alin Gheorghisan, Paul Ghenter, Angela Gheorghiu, Loredana Groza, Natalia Guberna, Eva Kiss si Radu Constantin, Cristina Manoliu Savulescu, Adriana Marian si Gheorghe E. Marian, Horia Moculescu, Dumitru Morosanu, Vasile Muraru, George Natsis, Marian Nistor, Marcel Pavel, Margareta Paslaru, Alina Paun, George Popovici, Ileana Popovici, Virgil Popescu, Ioan Rus, Angela Similea, Oana Sirbu, Marian Spanoche, George Stanca, Marian Stere, Pompilia Stoian, Aurel Storin, Paul Surugiu – Fuego, Aurelian Temisan, Andreea Andrei si Ionel Tudor, Anca Turcasiu, Octavian Ursulescu, Carmen Aldea Vlad, Daniela Vladescu, Marina Voica.
www.sensolifestyle.ro
Are 85 de ani, dar pedalează mai ceva ca un pustan!
Un compozitor celebru, împătimit al bicicletei
Jolt Kerestely a împlinit 85 de ani și, în ciuda faptului că mulți, la vârsta lui, nici nu se mai pot da jos din pat, face zi de zi mișcare. Și o face la modul cel mai serios cu putință.
Jolt Kerestely, compozitorul hit-ului lui Aurelian Andreescu, ”Copacul”, este, la cei 85 de ani ai săi, mai activ decât mulți tineri și face, zi de zi, mișcare suficientă pentru a se ține ”tânăr”.
Mai exact, el, fără să se teamă vreo secundă de efort, se deplasează prin București exclusiv cu bicicleta. Așa s-a întâmplat și recent, când, invitat la un eveniment monden din centrul Capitalei, zâmbitor, Jolt Kerestely a ajuns la ora stabilită, călare pe bicicleta lui, una departe de a fi modernă.
Tacticos, a ”parcat-o” chiar în fața locului unde se întâlnea cu alte nume grele din lumea muzicii, precum Angela Similea, Marius Țeicu, Mirabela Dauer, Silvia Dumitrescu sau Aurelian Temișan. A legat-o cu lanțul, apoi, zâmbitor, și-a dat jos pardesiul pentru a rămâne în costumul pe care îl îmbrăcase pentru evenimentul cu pricina.
”Merg cu bicicleta de când mă ştiu. Am început de la patru ani cu trotineta, apoi cu bicicleta. Nu mi-e teamă deloc şi mă bag unde e cea mai mare aglomeraţie de maşini. Eu îi dirijez pe șoferi şi dacă te văd că ai stăpânire de sine şi eşti curajos, te lasă să treci. Plus că sunt recunoscut peste tot. Am însă ceva probleme cu picioarele. Circulaţia e proastă la cel stâng, dar nu renunţ la bicicletă, chiar dacă de multe ori am căzut de pe ea”, povestește prolificul compozitor Jolt Kerestely.
Jolt Kerestely, compozitorul celebrului șlagăr ”Copacul”, a trecut în urmă acum doi ani prin momente de cumpănă! Celebrul artist a fost operat la piciorul stâng, din cauză că suferea de arterită periferică. “Sunt bine acum, după intervenție, mai ales că eu fac sport, sunt un om care merge și iarna cu bicicleta. Pe 12 februarie am fost operat la picior. Este foarte greu prin ceea trec acum, o operație nu e ceva ușor. Putea să îmi fie amputat piciorul, dar am scăpat ca prin minune. O echipă de profesioniști s-a ocupat de mine lăudabil”, povestea compozitorul Jolt Kerestely.
www.wowbiz.ro
Concursul "JOLT KERESTELY”, 28 septembrie 2019 , Cornetu, Ilfov
Consiliul Local și Primăria comunei Cornetu împreună cu Centrul Cultural Cornetu orgnizează în data de 28 septembrie 2019, în sala de spectacole a centrului cultural din localitate, prima ediție a Concursului de muzică ușoară pentru copii “JOLT KERESTELY”.
Organizatorii acestui proiect cultural îşi propun, pe lângă descoperirea şi lansarea de noi talente, stimularea şi încurajarea tinerilor interpreţi cât şi punerea în valoare a muzicii româneşti și internaționale de calitate.
De asemenea, prin schimburile cultural – artistice, se vor lega prietenii între copii iar profesorii îndrumători vor avea un prilej de schimburi de experienţă privind modalităţile de interpretare a muzicii vocale.
Concursul va cuprinde trei secțiuni:
SECȚIUNEA I – cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani;
SECȚIUNEA a II-a – cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani;
SECȚIUNEA a III-a – cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani.
Juriul va fi alcătuit din personalități marcante ale muzicii ușoare românești, astfel:
Jolt Kerestely – președintele juriului;
Cristina Manoliu – membru juriu;
Stela Enache – membru juriu;
Marina Florea – membru juriu;
Marian Nistor – membru juriu.
Prezentatorul concursului va fi Octavian Ursulescu.
Maestrul Jolt Kerestely devine membru de onoare al proiectului
Art by Fuego-Arta pentru suflet!
Oameni valoroși vădesc talentul în modestie! Fac eu cumva și rămân o viață întreagă în umbră, luminând cu a lor creație o lume întreagă. Este și cazul maestrului JOLT KERESTELY, care la cei 83 de ani ai săi, este neobosit, apt și vivace, reușind astfel să realizeze împreună cu Paul Surugiu-Fuego, materialul discografic de colecție – NU SUNT SINGUR, o epopee a dragostei, un motiv pentru a ne da seama că mai există muzică de calitate în România.
Lansarea, ce a avut loc luni seară, 6 martie, la Palatul Cantacuzino din București, a fost cu fast, un adevărat regal muzical, din care n-au lipsit surprizele. Printre ele, maestrul Kerestely a fost numit, cu emoție, într-un moment special, membru de onoare al proiectului ART BY FUEGO, el fiind, într-o anumită măsură, parte din inițiativa admirabilă prin care Paul ajută artiștii României.
Astfel, premiul s-a acordat marelui Jolt Kerestely pentru sensibilitatea muzicii sale, pentru omenie și pentru felul demn în care și-a trăit destinul.
Un visător pe o bicicletă parcată sub stele, un romantic incurabil și un adevărat profesionist al sunetelor, compozitorul Jolt Kerestely este unul dintre cei mai apreciați și iubiți creatori ai muzicii ușoare românești, un copac mândru, cu numeroase succese și șlagăre de neuitat pentru publicul larg! Nea Joly, pentru noi toți, este un om bun, sincer, cu o viață dedicată frumosului. Tăcutele sale iubiri pentru artă au născut capodopere și l-au transformat într-un erou nevăzut al scenei mari din cultura românească.
Pentru inocența sa, pentru longevitate, putere componistică, cariera impresionantă și pentru seninătatea sufletului său, maestrul JOLT KERESTELY devine membru de onoare al proiectului ARTĂ PENTRU SUFLET-ART BY FUEGO!
artbyfuego.ro
Degetica, un spectacol pentru întreaga familie
Ţinutul copilăriei nu-și pierde nicicând misterul, indiferent de vârstă. De aceea, un spectacol de teatru pentru întreaga familie e oricând bine venit.
Atât copiii, cât şi părinţii şi bunicii vor fi fermecaţi de Degeţica, Buburuza, Fluturel sau Domnul Şobol, care vă vor transporta pe tărâmul poveştilor şi vă vor face să uitaţi de orice griji…Şi asta graţie spectacolului de Duminică, 22 Martie, de la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca, (ora 11:00 dar și de la ora 18:00), care va fi pus în scenă de Teatrul Excelsior.
Din clasorul cu amintiri, Aurel Mitran a scos la lumină istorioara Degețicăi, a șters-o puțin de pulberea timpului, a rescris-o și a pus-o în scenă cu umor și fantezie. Asistenţa de regie a fost pe deplin asigurată de Annemary Ziegler iar decorurile și costumele au fost create de Ștefan Pârvulescu.
Muzica originală a acestui spectacol fost special scrisă de către Jolt Kerestely.
clujwebstory.ro
Jolt Kerestely a implinit 85 de ani!
Ce de vedete l-au sarbatorit si ce cadouri a primit!
Luni 13 mai, la Cercul Militar Național, Sala de Marmură a avut loc spectacolul aniversar dedicat compozitorului Jolt Kerestely. A fost lansat CDul „Povesti sentimentale” in colaborare cu Fuego – Paul Surugiu și a fost relansată cartea „Jolt Kerestely – O viață pentru cântec” despre marele compozitor. La eveniment au venit Paul Surugiu Fuego, Gabriel Dorobantu, Catalin Crisan, Stela Enache, Mirabela Dauer, Marina Florea, Alesis, Horia Moculescu, Marcel Pavel, Dorin Anastasiu, Octavian Ursulescu, Oana Georgescu, Ion Dichiseanu, Simona Florescu, fiica lor si Adrian Artene sotul acesteia, Silvia Dumitrescu, Maria Dragomiroiu si sotul ei Bebe Mihu, Aurel Moga si multe alte personalitati din armata care au facut posibil acest eveniment.
Compozitorul a primit diplome de onoare, CD uri surprize dar si un tort special care continea un portativ pe care erau notele piesei Copacul, stagarul de referinta al compozitorului. Surpriza a fost oferita de cofetaria online Doux Art. Tortul delicios avea si un mesaj – La Multi Ani Maestre Jolt Kerestey!

www.exclusiv.ro
Paul Surugiu-Fuego:
”Dragul meu nea Joly, azi e ziua ta…”
”Dragul meu nea Joly, azi e ziua ta, faci o vârstă frumoasă și te vreau aproape de mine, cu toate sfaturile tale, cu toată inspirația, cât mai mult timp! Acum vreo 26 de ani, când am venit cu mama în București, pentru a deveni celebru și pentru a face ore de canto, tu ne-ai deschis ușa, m-ai ascultat și m-ai prezentat maestrului George Grigoriu. După ani, mi-ai devenit ca un tată, bucurându-mă de tot ce însemni tu, un om de pus la rană, un suflet candid, inocent, care iubește arta și care are vitalitate cât pentru o mie la un loc! Ne unesc, dincolo de multe amintiri, două albume de autor memorabile – „STEAUA MEA” și „NU SUNT SINGUR” – două capodopere componistice, cu muzică de calitate și versuri speciale, ce dovedesc încă o dată geniul tău artistic. Autor de multe șlagăre, „copacul nostru viguros”, tu ne bucuri mereu cu o vorbă bună, un banc și ne uimești cu puterea ta, cu veselia de-a trăi fiecare clipă la intensitate maximă! Să ne trăiești mult și bine, maestre JOLT KERESTELY!”, scrie Paul Surugiu-Fuego pe Facebook.
ziardetop.ro
DOCUMENTAR: Muzicianul Jolt Kerestely împlineşte 85 de ani
Compozitorul, instrumentistul şi dirijorul Jolt Kerestely s-a născut la 12 mai 1934, în localitatea Şiclod, judeţul Harghita. A absolvit Conservatorul ''Gh. Dima'' din Cluj în 1963. A fost corepetitor la Institutul Pedagogic (1962-1964) şi dirijor la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca. A ieşit la pensie de la Televiziunea Română, unde a lucrat 30 de ani ca regizor muzical. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din 1970.
A debutat în 1966, la radio, cu piesa ''Primul pas'', palmaresul său însumând peste 400 de compoziţii: a scris muzică de teatru, de film, de desene animate, muzicaluri, spectacole de revistă, cântece pentru copii, dar şi pentru solişti de operă şi operetă. ''Cerbul de Aur'', ''Festivalul Mamaia'', ''Steaua fără nume'' sunt evenimente care s-au născut şi au crescut sub ochii lui. A fost membru în numeroase jurii naţionale de muzică uşoară, potrivit volumului "Meridianele cântecului" de Daniela Caraman Fotea (1989, Editura Muzicală).
Multe dintre compoziţiile sale au ajuns şlagăre şi au fost răsplătite cu premii la festivalurile de muzică uşoară: ''Copacul'', ''Nu mai cred în vorbe'', ''Să nu te joci cu dragostea'', ''Bună ziua, dragoste'', ''Tăcutele iubiri'', "Lumea de dragoste", ''Noapte, fată cu cercei de smoală''. În anul 1985, a participat la înregistrările albumului ''Tainicul vârtej'' al formaţiei Florian din Transilvania. În 2001, a primit Diploma de Excelenţă Mamaia 2001, pentru întreaga activitate profesională. A fost răsplătit de Ministerul Culturii şi Cultelor, în 2002, cu un Premiu de Excelenţă.
În 2004, preşedinţia României i-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Compozitorul Jolt Kerestely s-a numărat printre câştigătorii premiilor Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România pe anul 2008, primind premiul la secţiunea muzică uşoară pentru piesa ''Dai, abbracciami'', interpretată de Marcel Pavel.
La 25 mai 2009, a avut loc la Sala Palatului spectacolul ''O viaţă pentru muzică'', dedicat aniversării a 45 de ani de activitate a binecunoscutului compozitor. O primă audiţie în acel spectacol a fost ''El te aşteaptă'' interpretată de Margareta Pâslaru. La 5 aprilie 2013, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a decernat premiile pe anul 2012, maestrul Jolt Kerestely fiind recompensat cu premiul pentru compoziţie la secţiunea de muzică jazz/pop, pentru un grupaj de melodii, acestea fiind "Anii mei flori de tei", "Covor de lacrimi ", "Prinţesa mea", "De câte ori iubesc", pe versurile lui Carmen Aldea Vlad şi interpretate de Fuego.
Din discografia sa amintim: ''Melodii de Jolt Kerestely'' (Electrecord, 1976), ''Mesevilag/Lumea basmelor'' (Electrecord, 1980), ''Lumea de dragoste'' (Electrecord, 1990), ''Tăcutele iubiri'' (Genius Trade Enterprise, 1997), ''Buzunare secrete'' (Intercont Music, 1999), ''Râzi, copile, zi de zi'' (Eurostar, 2002), ''Clipa de muzică '' (Intercont Music, 2003), ''Miau, miau... sunt o biată pisicuţă'' (Eurostar, 2004), ''Portativul copiilor'' (Eurostar), ''Cântaţi cu noi, dansaţi cu noi'', ''În paşi de step'', ''The Best Romanian Music Collection'' (compilaţie CDS Music, 2005), conform bestmusic.ro.
Piesele sale - peste 500 de-a lungul carierei - au fost puse în valoare de vocile unor interpreţi valoroşi ai muzicii uşoare româneşti sau ai operetei - Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Constantin Drăghici, Aurelian Andreescu, Eva Kiss, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aura Urziceanu, Dan Spătaru, Loredana Groza, Gabriel Dorobanţu, Sanda Ladoşi, Anca Ţurcaşiu, Marina Voica, Anca Agemolu, Silvia Dumitrescu, Elena Cârstea, Emilia Diţu, Cătălin Crişan, Aurelian Temişan, Oana Sârbu, Carmen Trandafir, Daniel Iordăchioaie, Viorela Filip, Adrian Enache, Adrian Daminescu, Dorin Anastasiu, Stela Enache, Marina Florea, Angela Gheorghiu, Liliana Pagu, Daniela Vlădescu, Valentin Teodorian, Ludovic Spiess, Dorin Teodorescu.
În 2014, compozitorul a aniversat 80 de ani, cu acest prilej fiind lansată cartea biografică ''Jolt Kerestely, O viaţă pentru cântec'', scrisă de Oana Georgescu şi publicată la Editura Pro Universitaria, carte ce include şi două CD-uri cu 40 de şlagăre compuse de Jolt Kerestely. La lansare au fost prezenţi mulţi artişti, prieteni ai compozitorului, printre care Margareta Pâslaru, Stela Enache, Dorin Anastasiu, Raoul, Marina Florea, actorii Marin Moraru şi Alexandra Velniciuc, compozitorii George Natsis, Andrei Kerestely (fiul lui Jolt Kerestely), Virgil Popescu.
În ciuda anilor, Jolt Kerestely are un tonus care i-ar putea face invidioşi pe mulţi tineri. El spune că acest lucru se datorează faptului că face mult sport şi că se ghidează în viaţă după credinţă şi autodisciplină.
''Totul vine din interior şi din felul în care ai fost educat. Eu aşa am fost educat de-acasă... Tatăl meu, fiind preot, m-a crescut în spiritul credinţei şi al autodisciplinei. (...) Sunt foarte atent la detalii şi sunt foarte atent la construcţia pieselor mele. De fapt, caracteristica mea principală este meticulozitatea. Adeseori, mulţi dintre cei cu care colaborez se miră de răbdarea şi calmul de care dau dovadă'', declara Jolt Kerestely, în noiembrie 2015, cu prilejul lansării albumului "Stele filmului cântă", care cuprinde creaţii semnate de Margareta Pâslaru, înregistrate şi masterizate în studioul lui Jolt Kerestely.
De altfel, mulţi artişti colaborează cu maestrul Jolt Kerestey şi cu fiul acestuia, Andrei - tot compozitor -, la înregistrarea albumelor în studiul celor doi.
Muzicianul este mereu prezent la cele mai importante evenimente muzicale. În decembrie 2018 şi martie 2019 a participat la concertul "Oameni - Tribut Aurelian Andreescu", conceput şi realizat de Aurelian Temişan, iar în aprilie 2019 a fost prezent la lansarea a patru albume cuprinzând creaţia colegului său, Marius Ţeicu.
www.infoziare.ro
Fuego si Stela Enache
spectacol pe muzica lui Jolt Kerestely, la Pitesti !
Vineri, 10 octombrie, FUEGO revine la Pitești, într-un spectacol extraordinar de muzică ușoară dedicat maestrului JOLT KERESTELY. Astfel, începând cu ora 18.00, la Teatrul Alexandru Davila, Fuego va cânta cele mai frumoase piese de pe albumul ”STEAUA MEA”, pe care îl va lansa și aici, cu acest prilej. Piesele sunt scrise de maestru și le încununează cariera amândurora.
În cadrul spectacolului, pe scenă vor urca și interpreții teatrului, în calitate de invitați, dar și invitatul special, STELA ENACHE, care a colaborat cu Jolt Kerestely și care va interpreta câteva din piesele ei celebre.
Iată ce spune Fuego pe pagina sa oficială de Facebook: ”Dragii mei, tot în această toamnă cu accente muzicale, chiar și în vremea de afară, pe 10 octombrie, la Teatrul ALEXANDRU DAVILA din Pitești, îl vom celebra pe maestrul Jolt Kerestely, într-un spectacol unic dedicat acestuia – STEAUA MEA.
Piesele sale se vor auzi din nou, momentele de coregrafie vor completa atmosfera, iar compozițiile unice scrise de maestru pentru mine, incluse pe albumul lansat în luna mai, și premiate cu cele mai bune compoziții ale anului 2013 de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, vor face scena să strălucească, într-un regal al muzicii românești. Nea Joly e un fenomen. Cântă în continuare ca nimeni altul. (...)Eu sunt fericit că am putut cânta piese compuse de el. Și că acum, la Pitești, îl putem sărbători așa cum trebuie. (...) Să ne fiți negreșit alături ! ”.
criterii.ro